Običajno je, da imajo proizvodni obrati skoraj za vsako aktivnost opredeljeno delovno normo, ki velja kot časovna omejitev, znotraj katere mora biti delo zaključeno.

Pa so stimulacije, ki so vezane na normo dodeljene na podlagi objektivno pridobljenih podatkov? Ali je končna odločitev odvisna od počutja delovodje in v kakšnem odnosu je z zaposlenimi? Morda pa je to samo mehanizem za poslušnost zaposlenih in izkazovanje spoštovanja avtoritativni osebnosti delovodje?

Ali lahko računalniški sistem zbira podatke o zaposlenih in jih v primeru uspešnosti tudi nagradi s stimulacijo (ali jo odvzame v primeru neuspešnosti)?

Na podlagi primerov dobre prakse smo ugotovili, da tovrstni sistemi omogočajo, da med sodelavci ne prihaja do drastičnih zamer, kajti zaposleni natačno vedo, da so nagrajeni, če se potrudijo in nasprotno. Njihov uspeh ni odvisen od počutja delovodje ali tega, da njegov sodelavec ni dostavil pravočasno materiala, zaradi česar je izgubil stimulacijo ter si zato posledično z otrokom ni mogel privoščiti izleta. Seveda v tem primeru obravnavamo čustva, ampak nenazadnje so čustva tista, ki poganjajo zaposlene v vašem podjetju, in ne denar.

Osnova za digitalno transformacijo je zbiranje ključnih podatkov v realnem času in sledenje vsem aktivnostim v proizvodnji, kar pa omogoča, da se nagrajevanje zaposlenih nekako standardizira in pravično definira.

To nadalje pripomore k večjemu zadovoljstvu zaposlenih, predvsem pa se povečata sodelovanje in angažiranost med njimi. To potrjujejo tudi rezultati raziskave podjetja Aptitude Resarch, ki so pokazale, da so v proizvodnih podjetjih, kjer imajo že implementirano avtomatizirano razporejanje in sledenje, njihovi zaposleni kar 1,6-krat bolj angažirani v primerjavi s preostalimi podjetji v panogi. In prav angažirani zaposleni podjetju zagotovijo tisto dodano vrednost in konkurenčno prednost, ki na dolgi rok podjetju prinese trdnost in trajnost.

Subscribe for free content!


Vsak mesec boste prejeli elektronsko pošto z uporabno vsebino,
ki ji boste namenili 2 minuti branja in s tem pridobili neprecenljive napotke
za bolj učinkovito in uspešno digitalno preobrazbo.