Kako izboljšati uporabniško izkušnjo s pomočjo digitalne preobrazbe?

V času, ko je mogoče na vsakem koraku zaznati digitalno preobrazbo, ne moremo mimo dejstva, da je na voljo ogromno programske opreme in aplikacij za osebne in poslovne potrebe, za katere si niti nismo mogli predstavljati, da obstajajo. Saj se vam je že zgodilo, da vam je znanec predstavil rešitev zagate v neki aplikaciji medtem, ko ste se ga vi le vprašali za manjši nasvet. Pa vendar glavna poanta digitalne preobrazbe ni ustvarjanje novih aplikacij, rešitev ali v avtomatizaciji procesov. Digitalna preobrazba je usmerjena v eno samo stvar, ki se navezuje na področje odnosa s strankami.

 

Cilj vsakega projekta digitalne preobrazbe mora biti izboljšanje kupčeve izkušnje.

Danes je mogoče zaznati, da je digitalna preobrazba beseda, ki jo lahko slišimo na vsakem koraku. Sedaj že skoraj vsako podjetje želi svojim strankam ponuditi digitalne storitve in tudi proizvodna podjetja niso izjema v tem. Preden pa se proizvodno podjetje loti takšne pobude, je vsekakor priporočljivo, da se loti tovrstnih projektov s konkretnimi cilji. Večina velikih podjetij z obstoječimi starejšimi sistemi in ločenimi podatki želi le avtomatizirano digitalno alternativo za obstoječe ročno vodene procese. Toda ali s takim načinom dejansko prihranite čas svojim strankam oziroma kupcem?

 

Na kakšen način lahko digitalna preobrazba omogoči boljšo uporabniško izkušnjo?

Digitalna preobrazba lahko v realnem času prikaže, kaj si vaši kupci v danem trenutku želijo in pričakujejo od vašega podjetja tako, da lahko stalno prilagajate ponudbo in storitve glede na potrebe in zahteve tržišča. Kot primer si vzemimo, da je vaše podjetje proizvajalec kuhinjskih naprav, zaradi podražitve energentov ste opazili, da se kupci na tržišču sedaj bolj nagibajo na nakup naprave, ki je bolj varčna od preostalih ponudnikov na tržišču. Na podlagi teh podatkov ima podjetje možnost lansirati naprave, ki so še bolj varčne ali morda ponudi kakšno drugo alternativo kot odgovor na to problematiko (pametni krmilnik za porabo energije itd.).

Digitalna preobrazba nudi vašim zaposlenim informacije, podatke in možnost, da se bolje odzovejo na zahteve, želje in povpraševanje obstoječih in potencialnih strank. Predvsem pa se določeno breme zaradi avtomatizacije procesa prenese na tehnologijo in s tem ostane več časa vašim zaposlenim, da se dejansko ukvarjajo in razmišljajo kako bodo izboljšali kupčevo izkušnjo.

Kako lahko digitalna preobrazba pripomore k boljši izkušnji strank?

Vsako podjetje je drugačno, z različnimi strankami, z različnimi prioritetami in različnimi poslovnimi cilji. Pa vendar je v digitalni preobrazbi vsem podjetjem v vseh panogah skupno to, da bi s pomočjo digitalne preobrazbe pridobile več informacij in znanja o kupčevih navadah. Poleg tega se vse več kupcev pri iskanju storitev in izdelkov obrača na splet, kjer najprej opravijo raziskavo in kasneje tudi nakup, je digitalna preobrazba najhitrejši in najbolj logičen način za pridobivanje in ohranjanje strank.

Pripravili smo pet ključnih točk, na katera morajo biti pozorna proizvodna podjetja, da bodo s pomočjo digitalne preobrazbe izboljšale uporabniško izkušnjo:

 

  1. Spletni dostop do informacij
    Informacije in podatke nudite svojim potencialnim in obstoječim strankam preko digitalno dostopnih točk. S tem jim olajšate iskanje želenih informacij, prihranite čas zaposlenih, predvsem pa izboljšate verjetnost, da se bodo stranka odločila za novo naročilo.

  2. Avtomatizirani procesi
    Stranke oziroma uporabniki obožujejo avtomatizacijo pri opravljanju nakupov in oddajanju naročil, kajti nakup preko programske rešitve se lahko opravi čez celotni dan, 24 ur na dan, odzivajo se bistveno hitreje kot ljudje, poleg tega pa vedno komunikacija poteka na enak način, ne glede na to, kakšne volje so vaših zaposleni. Posledično se na tak način zadovoljstvo stranke bistveno izboljša.

  3. Prilagodljiva uporabniška izkušnja
    Segmetiranje strank in nadzorovani API-ji in kartiranje uporabniške izkušnje omogoča, da se vaše stranke počutijo produktivne. Kajti vse te prilagoditve omogočajo, da stranka prej doseže želene artikle, opravi naročilo ali pridobi specifične informacije, ki ji potrebuje tisti trenutek.

  4. Preglednost zbiranja podatkov
    Digitalne rešitve vam omogočajo zbiranje podatkov o navadah kupcev, z namenom bo izboljšanju izdelka in trženjskih dejavnosti. Pri tem pa lahko konkurenčno prednost gradi tudi dejstvo, da te podatke zbirate na transparenten način tako, da uporabniki vedno lahko dostopajo do teh podatkov, da imajo zagotovilo, da teh podatkov ne boste prodajali tretjim osebam, kar pa močno pripomore k izgradnji zaupanja in grajenju dolgoročnih odnosov.

  5. Zagotavljanje dodane vrednosti na vsakem koraku
    Vsako uporabo vašega izdelka ali proces v digitalni verigi, ki ga opravi vaša stranka, je mogoče skrbno beležiti in analizirati. Prav digitalna analitika vam omogoča, da se nenehno osredotočate na to, da strankam stalno nudite dodano vrednost in da izboljšujete uporabniško izkušnjo. Kar pa seveda nudi boljše možnosti, da si povečate tržni delež pred konkurenco.

Spremljanje napredka in uvajanje stalnih izboljšav.

Za učinkovito digitalno preobrazbo je ključni del uporabniške izkušnje za proizvodna podjetja to, da stalno spremljajo napredek in odzive strank in tržišča. Kajti ti podatki in zbrane informacije vam lahko koristijo in pokažejo, kaj v procesu deluje dobro in katera področja bi morali še izboljšati. Za to je pomembno, da na podlagi prejetih informacij nenehno posodabljate uporabniško izkušnjo.

Subscribe for free content!


Vsak mesec boste prejeli elektronsko pošto z uporabno vsebino,
ki ji boste namenili 2 minuti branja in s tem pridobili neprecenljive napotke
za bolj učinkovito in uspešno digitalno preobrazbo.