Študije uporabe - CINKARNA Celje, d.d.

Domov Študije uporabe CINKARNA Celje, d.d.
Študija uporabe

V Cinkarni Celje uvedli SIMATIC PCS7 in recepturni sistem s pomočjo simulacijskega orodja Siemens SIMIT

Cinkarna Celje, d. d., s svojo 150-letno tradicijo neprekinjenega delovanja sodi med najtrdoživejša podjetja slovenskega gospodarskega prostora. Težišče dejavnosti sta proizvodnja in trženje titanovega dioksida, dopolnjuje pa ju širok nabor drugih izdelkov, kot so: praškasti laki, masterbatchi, žice in zlitine iz cinka, izdelki za kmetijstvo, izdelava kemijsko procesne opreme, žveplova kislina, ipd.

V podjetju so prvotno verzijo sistema vodenja PCS7 nadgradili, avtomatizacijo na posameznih sklopih pa posodobili.

Naše glavne odgovornosti

V podjetju Kolektor Sisteh, d.o.o. smo zagotovili celovito izvedbo projekta na ključ, pri čemer je bil obseg naših odgovornosti predvsem:

– Vodenje projekta.

– Izdelava tehnične in testne dokumentacije sistema vodenja.

– Izdelava dokumentacije za elektro del PZI/PID.

– Priprava okolja za virtualni zagon (»virtual comissioning«).

– Simulacije procesov in izvedba virtualnega zagona (»virtual comissioning«) v okolju Siemens SIMIT.

– Dodelava aplikativne programske opreme za PCS7.

– Dodelava avtomatskega recepturnega sistema.

– Izvedba FAT sistema vodenja.

– Izvedba IQ, OQ testiranja signalov na lokaciji.

– Izdelava tehnične dokumentacije (navodila za delo in izvedba šolanja uporabnikov).

– Testiranje, zagon in poskusno obratovanje na lokaciji.

– Vzdrževanje in podpora pri uporabi.

Naša ključna domenska znanja

 

Sistemi vodenja DCS – PCS7

 

Napreden recepturni sistem

 

Sodobna orodja digitalizacije proizvodnje

Povečanje produktivnosti

Integracija recepturnega sistema (Batch) s sistemom vodenja proizvodnje (MES) in poslovnim sistemom (ERP) je zagotovila brezšivno prenašanje podatkov in dodaten prispevek k dvigu produktivnosti in kakovosti proizvodnih procesov.

Implementacija

»Naše poslovanje je izpostavljeno sezonskim vplivom. V nekaterih letnih časih je zanesljivost delovanja tehnološkega parka izrednega pomena. Odzivnost partnerja pri reševanju težav je takrat ključna. Ni slabšega občutka, kot če te v partnerskem odnosu nekdo pusti na cedilu in na drugi strani ni večjega zadovoljstva po hitri in uspešni skupni rešitvi težave. Kolektor Sisteh je partner, ki nam je v takšnih trenutkih vedno stal ob strani.«

Jure Videc,
direktor oskrbovalne verige v podjetju JUB

Pričakovane prednosti

Trenutni rezultat uvedbe avtomatiziranega zajema podatkov in brezpapirne proizvodnje se predvsem kaže na prihranku časa, ki je posledica integracije sistema MES in ERP. Zaradi tega ukrepa posledično dnevno prihranijo 11 delovnih ur. Saj so pred implementacijo zaposleni ročno iz papirne dokumentacije prepisovali podatke v sistem ERP, kar pa jim sedaj ni potrebno.

 

Na letni ravni torej pričakujejo le iz tega naslova prihranjenih 2.860 delovnih ur v približni vrednosti 30.000 € / letno. Kar pa pomeni, da bodo prihranki iz tega naslova pokrili stroške dela uvedbe sistema v dveh letih. Pri tem izračunu smo zanemarili preostale prednosti in izboljšave, ki jih prinaša uvedba brezpapirne proizvodnje.

 

Eden izmed teh je tudi prihranek stroška tiskovin za 70 % ter dvig produktivnosti in ostalih kazalnikov uspešnosti, ki se bodo pokazali z uporabo sistema.

Zaupajo nam

in mnogi drugi …

Ste pripravljeni vstopiti v digitalno dobo in začeti reševati konkretne izzive s pomočjo napredne in inteligentne tehnologije?

Prijavite se na predstavitev in z veseljem vam pokažemo kaj zmoremo.

sl_SISlovenian